Hollandia Logo
Academische Vereeniging Hollandia Aken, sinds 1885
Vivat, Floreat, Crescat A.V.Hollandia!
 
 
 
Actueel
Activiteitenkalender
Studeren in Aken
Wie is Hollandia?
Kontakt
Archief
Links

 

Effe Hollandia mailtje sturen...


 


 
 Archief - Inhoud:

De geschiedenis van A.V.Hollandia:

Deel 1 - In den beginne (De Prehistorie)
Deel 2 - De eerste Jaren.
Deel 3 - Het Wapen.
Deel 4 - tot en met 1918.
 

Varia:

De Poster
 

 De geschiedenis van A.V. Hollandia - Deel 1

In den beginne......(De Prehistorie)

Tot en met 1885


Toen in het midden van de vorige eeuw de industriële revolutie op zijn hoogtepunt verkeerde, begon de vraag naar technisch geschoold personeel toe te nemen. In 1858 werd besloten om in de rijnprovincie een technische hogeschool te stichten. Door de grote bereidheid van de Akense industrie om deze school te steunen (de verzekeringsmaatschappij Aachener- und Münchener Feuerversicherung-Gesellschaft schonk bijvoorbeeld 5000 mark), werd Aken boven Keulen verkozen om de TH binnen haar stadgrenzen te krijgen.
In 1865, op 15 mei, werd de eerste steen van het Hauptgebäude gelegd. De stad Aken had grond ter waarde van 40.000 Talern, aan de noordzijde van de stad, beschikbaar gesteld. Het ontwerp van het hoofdgebouw stamt van de architect Robert Cremer, wiens vader het Stadttheater ontworpen had. Vijf jaar later, op 10 oktober 1870, werd de TH feestelijk geopend. De eerste Rector was de heer von Klaven, die voor het leven benoemd werd. De naam was in die tijd "Königliche polytechnische Hochschule Aachen". Later werd deze naam verandert in "Technische Hochschule" en na de tweede wereldoorlog in de RWTH Aachen.
Al in de eerste jaren van het bestaan van de TH kwamen de eerste Nederlandse studenten naar Aken. Kontakten van Nederlandse studenten onderling leidden tot oprichting van diverse verenigingen voor Nederlandse studenten waarvan de meeste maar een korte levensduur hadden. Een dispuut "Neerlandia" hield het bijvoorbeeld slechts drie semesters uit. 
In 1885 staken enkele studenten het hoofd bij elkaar en richtten de A.V. Hollandia op. De oprichters waren de heren P.H.M. Heslenfeld, W.A. Lensink, M.F. Leyh en A.C.M. van Etten.
Al deze heren zouden later het erelidmaatschap van de vereniging verwerven.
Omdat de vereniging slechts vier leden had werd besloten er voorlopig geen officieel karakter aan te geven maar in november van dat jaar waren er al zoveel leden dat de vereniging een officiële erkenning aan de rector vroeg. De eerste president werd de heer Lensink. Op deze vergadering werd besloten dat A.V. Hollandia geen voortzetting was van de in het verleden gestichte Nederlandse verenigingen in Aken. Tevens werd besloten om naar Duits voorbeeld "Farben" te dragen, te weten de kleuren rood, wit en blauw, de kleuren van de Nederlandse driekleur. Er werd besloten een vaandel aan te schaffen, welk in de eerste wereldoorlog helaas verloren ging. A.V. Hollandia was geboren!
 

Andere gebeurtenissen in die tijd:

1865: 14 april: Pres. Lincoln der V.S. vermoordt.
1867: J.Strauss jr. schrijft "an der schönen blauen Donau"
1871: 18 januari: In Versaille wordt het tweede Duitse keizerrijk uitgeroepen.
1874: Het kinderwetje verbiedt het kinderen jonger dan 12 jaar te laten werken
1876: 17 juni: Sioux onder chief Sitting Bull verslaan generaal Custer bij Little Big Horn.
 

Marc Stevens
 

-

 De geschiedenis van A.V. Hollandia - Deel 2

De eerste Jaren.

Van 1884 tot 1900


In dit tweede deel over de geschiedenis van onze studentenvereniging, zullen de eerste 15 jaren behandeld worden. Na de oprichting groeide het ledental met rasse schreden. In 1885 werden de eerste statuten ontworpen die in de volgende jaren nog vaak zouden worden veranderd, opdat ze zouden blijven voldoen aan de zich steeds wijzigende omstandigheden.
De groei van de vereniging bracht een meer frequent kontakt met de Duitse verenigingen tot stand. Men besloot een kompromis te zoeken tussen de Duitse regels en voorschriften enerzijds en de Nederlandse mentaliteit anderzijds.
Hiertoe werd in 1891 het "Biercomment" ingevoerd, dat deels werd overgenomen van Duitse verenigingen. In dit comment wordt het ritueel beschreven, welk tijdens een zogenoemde "Kneipe" gevoerd word. Dit biercomment bleef tot de jaren zeventig in gebruik.
Om dezelfde reden werd in 1893 de baret als officieel hoofddeksel gekozen. Dit baret werd tijdens officiele gelegenheden gedragen. Het was een baret van donkergroen fluweel met daarop een van gouddraad borduurde Nederlandse leeuw. Evenals het biercomment bleef dit baret nog jaren in gebruik.
De Aktivitas was in deze tijd volledig opgenomen in het Duitse studentenleven, wat blijkt uit de vele vermeldingen van bezoeken aan Duitse studentenfeesten. In die tijd organiseerde de vereniging twee maal per jaar een oficiële sociëteitsavond, een zogenaamde "Commers", waaraan alle studentenverenigingen deel namen.
De jaren verstreken en voor de eerste leden van de vereniging kwam het einde van hun studentenleven in zicht. Ook na hun studententijd bleek de behoefte te bestaan , de eens gesmede vriendschapsbanden te blijven handhaven en zo ontstond in 1897 bij het 12,5-jarige bestaan van de A.V.H. de vereniging voor afgestudeerden, de Oud-Heerenbond.
Om lid te mogen worden van deze Oud-Heerenbond moet het lid zijn studie in Aken succesvol hebben afgesloten en een bewijs van goed gedrag, ondertekent door het bestuur, voorleggen.

Het doel van de oprichting van de Oud-Heerenbond is niet allen het in stand houden van de oude kontakten, maar ook het zoveel mogelijk steunen van de Aktivitas. Dit steunen gebeurt meestal in de vorm van finaciële bijdragen, als de aktieve leden daarom vragen. Ook dit bedelen bij de Oud-Heeren is in de loop der jaren een echte A.V.H.-traditie geworden.
In 1899 was het ledental zo gegroeid dat de vereniging, met de steun van de Oud-Heerenbond in de rug, de toekomst met groot vertrouwen  tegemoet zag.
 

Andere gebeurtenissen in die tijd:

1889: Wilhelm II word keizer van Duitsland.
1898: 20 april: A. Hitler, Duits politicus, geboren.
1895: Oorlog tussen Japan en China.
1898: Fasjoda-crisis, Oorlogsdreiging tussen Frankrijk en Engeland.
1898: Wilhelmina word tot koningin der Nederlanden gekroond.
 

Marc Stevens
 

-

 De geschiedenis van A.V. Hollandia - Deel 3

Het Wapen.


In dit derde deel van de serie willen we eens wat over het wapen van onze studentenvereniging vertellen. Voor de meeste van onze leden is het wapen dat op ons verenigingsvaandel is afgebeeld een onbekend object. Om deze leden te helpen zullen we in deze aflevering zoveel mogelijk vertellen over het Hollandiawapen en zijn geschiedenis.
Het is geen gemakkelijke opgave voor een biologiestudent om zich in de wapenkunde te verdiepen. De heraldiek is een uitgebreide wetenschap en om echt iets vertellen te kunnen over wapens is een jarenlange studie nodig.
Het oudste ons bekende wapen is te vinden op een verenigingsfoto uit 1894. Op deze foto is een wapen te zien met daarboven een metalen helm met helmkleed en aan de onderzijde een jachthoorn. Het wapenschild zelf is verdeeld in vier zogenaamde kwartieren en een hart. Het eerste kwartier (linksboven) bevat schuin afgedrukt de Nederlandse driekleur. Op het tweede kwartier (rechtsboven) staat de Nederlandse leeuw afgebeeld. Op het derde kwartier (linksonder) staat de Duitse adelaar afgebeeld en op het vierde kwartier een lauwerkrans met daarin de oprichtingsdatum: 20 V 1885. Het zogenaamde "Zirkel" van Hollandia bevindt zich op het hart, in het midden van het wapen.. Dit wapen ging in 1895 of 1896 verloren bij een brand.
Op een andere foto uit 1901 is een nieuw schild zichtbaar. Op dit schild ontbreken de Nederlandse leeuw en de Duitse adelaar. Deze staan afgebeeld op twee kleinere schilden die het wapen flankeren. Het wapen zelf heeft geen hart en in de kwartieren staan afwisselend het "Zirkel" van de vereniging, een rood/goud schakering, een lauwerkrans met oprichtingsdatum en een afbeelding van Minerva, de godin van de wetenschap. Bij een brand in 1930 werd dit wapen beschadigd waarna het gerestaureerd moest worden. Ten tijde van de geallieerde bombardementen op Aken in 1943 ging dit wapen geheel verloren. Op dit wapen stond overigens als oprichtingsdatum 25.V.1885 vermeld. Uit onderzoek van de eerste protocollenboeken uit 1885 bleek een tiental jaren voor de voorlopig laatste wereldoorlog dat de oprichtingsdatum 20 mei was, zoals ook al op het eerste wapen uit 1894 aangegeven is.
Toen na de tweede wereldoorlog A.V. Hollandia opnieuw werd opgericht was er geen wapen in het bezit van de vereniging. Bij het 75-jarige jubileum in 1959 werd besloten om een nieuw wapen te maken en men riep de "commissie-vaandel" in het leven. Na veel rondspeuren in archieven  besloot men tot het wapen dat nu ook nog steeds zichtbaar is op ons vaandel.
Het was duidelijk dat het schild op het vaandel gestikt zou worden, hetgeen in de Akense studentenverenigingen gebruikelijk is. In het eerste kwartier kwam schuin onze nationale driekleur te staan met op het wit het "Zirkel". Op het tweede kwartier de Nederlandse leeuw, op het derde de Duitse adelaar en op het vierde de lauwerkrans met oprichtingsdatum. De oprichtingsdatum werd eerst weer fout als 25 mei aangegeven, later werd dit verbeterd tot 20 mei. Om het wapen staan een helm, een kroon en, aan de onderzijde, de lijfspreuk van Hollandia: Mijn Schildt ende Betrouwen, in gotisch schrift. Op de andere zijde van het vaandel is de Nederlandse driekleur  afgebeeld.
Tijdens de festiviteiten in 1959 werd dit vaandel feestelijk in gebruik genomen en tot op heden is dit vaandel nog steeds in gebruik bij onze studentenvereniging.
 

Marc Stevens
 

-

 De geschiedenis van A.V. Hollandia - Deel 4

tot en met 1918.


In de voorlaatste aflevering hebben we gezien dat de AVH rond 1900 de toekomst met vertrouwen tegemoet zag. De vereniging kon steunen op een ledental dat groter was dan de meeste Duitse verenigingen en in noodgevallen kon zij altijd terugvallen op de in 1897 opgerichte Oud-Heerenbond.
Van de vele Activiteiten die de AVH vlak voor de eerste wereldoorlog organiseerde, zijn er vele de moeite waard om op te noemen. 
Onze vereniging organiseerde bijvoorbeeld in 1900 een inzamelingsactie voor de ambulancedienst van het boerenleger. Toen de boerenleider Paul Krüger een jaar later een bezoek aan Aken bracht stonden de leden bij het station klaar om hem te huldigen.
Een jaar later bracht Z.K.H. Prins Hendrik een bezoek aan de stad en hij onderhield zich enige tijd met het bestuur van de AVH.
In deze tijd had de AVH vele contacten met de Duitse verenigingen. Men trad toe tot de "Ausschuss", een overkoepelend orgaan van alle studentenverbindingen. Toen in 1904 er een vijandschap onstond tussen de Duitse studentenverenigingen, berispte de AVH op een Ausschussvergadering de verenigingen en bood aan om als bemiddelaar op te treden. Een groot applaus volgde voor de AVH en door bemiddeling met de verenigingen werd de vrede gesloten.
Door haar optreden kreeg de AVH veel aanzien in de omgeving. Het lukte de AVH zelfs dat een Duitse wet, die het Nederlandse H.B.S.-diploma niet erkende, werd ingetrokken. Dit succes leidde ertoe dat zelfs in de Tweede Kamer der Staten-Generaal vol lof over onze vereniging werd gesproken! 
Tot heftige discussies leidde het optreden van de AVH toen er rond 1905 vele speelholen ontstonden in Vaals. Steeds meer studenten verloren gigantische bedragen aan de roulettetafel of bij vingt-et-un. De vereniging trok fel van leer tegen de speelholen en probeerde de autoriteiten zoveel mogelijk te pressen deze te sluiten. Mede door de financiële kant van de zaak konden de autoriteiten echter niet meewerken. Het optreden van de vereniging leidde wel tot heftige discussies tussen de studenten onderling.
In 1910 vierde de AVH haar 25-jarige bestaan op grootse wijze. Dit was het laatste grote feest voordat de oorlog uitbrak. Men had inmiddels haar lidmaatschap van de "Auschuss" uit principiële gronden opgezegd. Wel hielp de vereniging met het oprichten van een "Lesezimmer", een overkoepelend orgaan van alle Akense studenten en voorloper van de huidige Asta.
Toen in 1914 de eerste wereldoorlog uitbrak stortte het studentenleven in Aken in elkaar. Door de mobilisatie waren er bijna geen studenten meer over. Ook de AVH werd door de oorlog getroffen. In 1915 waren er nog maar 5 leden over, die angstvallig de bezittingen van de vereniging beschermden. Vanuit Nederland schreef  men een brief aan de rector, waarin men de hoop uitsprak dat men na de oorlog weer op dezelfde voet verder kon gaan als voor de oorlog. Deze brief was tijdens een vergadering van leden en oud-heeren opgesteld. Na deze brief besloot de vereniging haar activiteiten tot het einde van de oorlog te staken.
In de volgende aflevering zullen we zien wat er van deze toekomstplannen terechtkwam en hoe de vereniging er in slaagde na de oorlog weer verder te gaan.
 

Ander gebeurtenissen in die tijd:

1903: De eerste Tour de France wordt verreden.
1905: November-opstand in Rusland.
1908: Oostenrijk annexeert Bosnië-Herzegovina.
1914: De eerste wereldoorlog breekt uit.
1917: J.F. Kennedy, Am. Politicus geboren.
 

Marc Stevens
 

-

 De Poster

De Poster, die Sven Lentzen en Maarten Schroen gemaakt hebben, is ook te bewonderen op de middelbare scholen in Zuid- en Midden-Limburg.